Se det positiva!

(null)

Det är så lätt att bara se svagheterna istället för styrkorna hos en person med en funktionsvariation! Varför är det så? När man blir ombedd att beskriva en person med ADHD så är många väldigt snabba med att ta upp alla svagheter en person som har den diagnosen kan ha. 
Snabbt kommer ord som impulsiva, hyperaktiva, ofokuserade, explosiva, tankspridda osv upp och visst stämmer många av dessa ord som beskrivning på många men jag blir irriterad på att man stannar med sin beskrivning där. Och att man ofta betonar dessa ord med en lite negativ ton. 
Det finns ju så himla mycket mer att säga! Skulle nån be mig beskriva min son skulle jag börja med att tala om hur kreativ han är! Och att han är en problemlösare, att han är oerhört charmig, empatisk, energisk, rolig, påhittig och väldigt snäll. Listan skulle kunna göras millång med alla fantastiska egenskaper han har och jag tänker att det är dem som bäst beskriver honom. Han har ADHD. 
Om man skulle fråga någon om man kunde beskriva exempelvis Frida (påhittat namn) så skulle nog de allra flesta som känner henne i första hand beskriva alla Fridas bra sidor. Detsamma gäller om man skulle fråga någon att beskriva min son så skulle förmodligen även då alla positiva egenskaper beskrivas hos honom om man känner honom. Och förmodligen skulle man inte ens reflektera över att han hade en funktionsvariation medan men beskriver. Men skulle man beskriva honom utifrån hans ADHD skulle de negativa orden strömma tror jag. 
Så fort man ber någon beskriva en person med ADHD eller annan funktionsvariation så kommer allra oftast alla utmaningar och negativa egenskaper upp. Jag skulle vilja ändra på detta! Jag tror att om man i första hand försöker komma på allt positivt med varje person, oavsett funktionsvariation eller inte så bryter vi normen. Och jag skulle vilja få bort den negativa tonen kring ordet ADHD och även andra funktionsvariationer! För när man har ADHD så kan man också ha fått en massa egenskaper man annars kanske inte skulle fått. Positiva egenskaper! Som
Att tänka utanför boxen! Att lösa problem för att hjärnan kanske är oerhört kreativ eller att man beskrivs som energisk istället för hyperaktiv! 
Självklart menar jag inte att det bara är positivt med en funktionsvariation. Det finns negativa sidor med det också. Men jag tycker, att när jag kollar på min son, så väger de positiva sidorna över. Alla hans positiva egenskaper gör att han är unik. Och om han lär sig använda de egenskaperna på rätt sätt, får rätt verktyg, förståelse och människor runt omkring honom som väljer att fokusera på det positiva istället för det negativa. Då tror jag att han kan komma precis hur långt som helst. Kanske längre än en "normalstörd" person. Men då behöver jag din hjälp. Förstå. Lär. Och framför allt, se honom för den unika han är på ett positivt sätt!


Visa fler inlägg